Dată: 15-17.01.2016
Locație: Masivul Postăvaru
Participanți: 11
Nivel: Inițiere-Mediu
Echipa: Silviu, Bianca, Andrei, Șerban, Cornel, Irina.
Fotografii oficiale: aici
Filmul taberei: la finalul postării
După o periodă mai caldă, “ a doua primavară din iarna asta” cum a fost numită în zona noastră, Tabăra de Schi de Tură a debutat odată cu răcirea vremii și chiar dacă în prima zi am beneficiat mai mult de zăpada artificială de pe pârtii, în a doua zi ne-am bucurat de un strat consistent de zăpadă proaspătă, astfel am putut exersa mai bine elementele specifice schiului de tură.
Gala Circuitului Carpaților la Alergare Montană. Foto Robert Cadar.
Seara de vineri s-a prelungit un pic mai mult, deoarece, a avut loc și la Gala Circuitului Carpaților la Alergare Montane, circuit pe care în 2015, l-am câștigat. Prezentarea teoretică a început la aproximativ 22 și a durat până la 23 și jumatate. În cadrul prezentării teoretice s-a pus accentul pe noțiunile de bază: importanța conștientizării pericolelor ce pot apărea la practicarea acestui sport și în munți iarna, echipamentul specific și necesar, tehnicile de alunecare, de urcare, de coborâre în cele mai des întâlnite tipuri de zăpadă și tranzițiile.
Sâmbătă dimineața, după micul dejun servit la Hotel Astra, ne-am îmbarcat în mașini și am urcat în Poiana Brașov. Aici, am împărțit echipamentul celor care nu aveau, am reglat schiurile și am montat focile.
Încălzirea am făcut-o la baza partiei Bradu și tot aici ne-am împărțit în două grupe, una mai rapidă, condusă de Andrei și una condusă de mine. Accentul turei a căzut pe partea tehnică, deplasarea pe schiuri și întoarcerile, cu pași adaugați și în zig-zag. Atmosfera a fost una relaxantă, dar concentrată pe activiatea noastră, astfel că nici nu am simțit cum a trecut timpul, iar când am ajuns la Cabana Postăvaru era deja prânz. Aici ne-am întâlnit și cu cealaltă grupă, care fuseseră până în partea superioară a masivului și am luat masa de prânz împreună.
A doua parte a zilei a fost rezervată, deplasării prin zone neamenajate, am pornit ambele grupe, prin pădurile Postăvarului spre vârful acestuia. Cum ultima porțiune din traseul spre vârf era acoperită cu gheață și cum vârful nu era obiectivul nostru, am făcut celebra poză de vârf, sub vârf și apoi am pornit la vale spre Pârtia Bradu, unde urma să aibă loc deschiderea sezonului de schi în Poiana Brașov.
Cum până la deschidere mai trebuia să așteptăm circa o oră, unii au mai făcut o tură- două pe Bradu, iar alții s-au adăpostit la căldură la un ceai/vin fiert.
Deschiderea a început cu defilarea Școlilor de Schi din Poiană și celebrele coborâri ale instructorilor cu torțe în mâini. Au urmat Salvamontul, Jandarmeria Montană, Ratracele, Agrementul( colacele și snowmobilele) și apoi noi am încheiat acest spectacol. Eu și Bianca am organizat acest moment, am urcat în monom cam o treime din partie, apoi ne-am dat jos focile și am coborât. Din punctul meu de vedere a ieșit bine și feedback-ul celorlalți a fost că s-a văzut frumos șarpele nostru la deal. Mă bucură faptul că suntem din ce în ce mai vizibili și avem ocazia să ne promovăm frumos sportul. Cred că suntem pe drumul cel bun și de la an, la an vom fi din ce în ce mai mulți și din ce în ce mai buni.
După așa o zi lungă am ajuns la hotel istoviți. Cină, ne-am uitat la pozele și filmările din traseu, am analizat una, alta, încă un film despre schi-alpinism și munte și odată cu apariția fulgilor de zăpadă, am încheiat o zi plină.
Duminică dimineață de la capăt, dar în alte condiții, cu 30-40 cm de zăpadă proaspătă, cu amenințarea unor blocaje în trafic, la întoarcerea spre case a partipanților. Așa că am hotărât ca ziua s-a fie puțin mai scurtă. Mini-concursul taberei, așa cum l-am numit noi, a fost un scurt vertical dar tehnic, în afara pârtiei amenajate. Am premiat, cel mai rapid baiat, cea mai rapidă fată și cel mai frumos stil.
Apoi am continuat, tot pe grupe, urcarea pe noua zăpadă așternută, am mai tras câteva concluzii, apoi prânzul în jurul orei 14 la hotel și astfel s-a încheiat această tabără, care se vrea să încurajeze sportul de masă și să crească calitatea adepților acestui sport.
În încheiere, câteva cuvinte din feedbackul participanților:
“Cine doreste sa invete sau sa se perfectioneze in schiul de tura, ii recomand cu caldura tabara lui Balan Silviu. Silviu nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare, dar probabil multi nu stiu ca este un schior de tura aproape la fel de bun ca si alergator montan. Ca participant la taberele lui Silviu, va pot confirma ca inveti foarte multe, te distrezi si cunosti oameni noi, totul la un pret imbatabil. ” Dinu Țurcanu, povestea lui din tabără o puteți citi aici.
“Am luat la cunostinta “basic” o buna parte din teorie, am nevoie de mai multe exercitii practice pentru diversele situatii care pot fi intalnite, deci e nevoie de mai multe zile de invatare (poate cumulat 10 zile in decursul acestui sezon)” Dan Feraru
“Am învățat lucruri super interesante și dedicarea organizatorilor a fost… UAU! Molipsitoare chiar. Răbdarea lui Andrei… Multă! Keep it up!” Adrian Ciociu
Ce ti-a placut cel mai mult? “Implicarea membrilor echipei: faptul ca m-am simtit parte din grup tot timpul, am primit ajutor cand a fost nevoie, dar atat cat sa invat si sa ma descurc singura.” Mihaela Jianu
Ce ti-a placut cel mai mult? “Atmosfera, grupul, oameni frumosi, toti interesati de un sport fain, participarea sambata seara la deschidere.” Adrian Rasoiu
Ce ti-a placut cel mai mult? “Tura de duminica, concursul si participarea la deschiderea sezonului de ski in Poiana Brasov” Răzvan Bărbieru
Mulțumesc echipei mele, partenerilor și mai ales participanților care au luat parte la tabără.
Nu ar fi arătat la fel fără ajutorul partenerilor noștri:
-Sponser: Energizare;
-Contour: Piei de focă;
-Go Pro România: articolele necesare filmăriilor, în curând și filmulețul taberei;
-Livezile Dobrinoiu: Sucul de mere de la masă;
-Fish eye: Foto și Design;
-Time-it;
-CPNT Brașov;
-Sport la Orice Vârstă.
Să ne întâlnim sănătoși la următorul eveniment!
Rămâneți pe frecvență,
Silviu Bălan!