Sezon Schi-Alpinism ’16-’17
June 13, 2019
Show all

Despre Ski Trab

De Ski Trab am auzit încă de când m-am apucat de schi de tură, din 2008. De atunci am auzit de zicala “Ski Trab si restu’ lumii”.

Ski Trab vine de la numele familiei care produc aceste schiuri, Trabucchi.  Totul a început cu Giacomo Trabucchi și entuziasmul și flerul său pentru schi. Trabucchi și-a construit primele schiuri din lemn în 1946 în Bormio, o cunoscută stațiune de schi din Alpi, care a devenit faimoasă pentru campionii săi de schi. Încă din primele zile ale SKI TRAB, a existat întotdeauna un contact direct și prietenos cu specialiștii montani din regiune și internațional. Acest lucru a adus întotdeauna o contribuție majoră la determinarea implementării de noi produse care răspund întotdeauna nevoilor sportivilor. Compania familială Trabucchi oferă produse extrem de tehnice și speciale în domeniul schiului de tură și schiului fond. Dacă vrei să citești mai multe despre istoria Ski Trab, îți recomand articolul acesta

Prima pereche a mea de schi de tură, mi-am cumpărat-o singur dintr-o consignație, fără să știu mare lucru despre acest sport și fără să cunosc pe cineva care îl practică. Știam că există și că asta vreau sa fac. Drept urmare m-am ales cu niște Fisher de 1.80, cu 70 la mijloc, drepte cu Silvretta 404, într-un cuvânt, rachete. Să adaug și niște clăpari Koflach, fără blocaj la spate, o minunăție de clăpari, rigizi la deal și moi la vale. Cu ei nu m-am împăcat bine și am trecut pe clăparii de alpin imediat.

Apoi l-am cunoscut pe Dani Spulber, el fiind pentru mine cel care m-a învațat ce înseamnă schiul de tură cu adevărat. Lui i s-a făcut milă de mine și m-a ajutat să am un echipament adevărat de schi de tură.

Am cumpărat de la el o pereche de Dynafit TLT 4, în rate de 50 lei pe lună și mi-a dat o pereche de Ski Trab cu primul model de legături Dynafit în puncte.

Apoi tot de la Dani am primit un Atomic Race vechi, pe care l-am rupt rapid.

În 2012 am primit invitația lui Lucian Clinciu să mă alătur echipei lui la Clubul Sportiv Aplicativ Militar Bucegi Predeal, care din 2019 a fost preluat de Steaua. Am trecut pe un Dynafit dat de Luci, vechi de câțiva ani care a rezistat la Creasta Făgărasului, dar apoi le-am rupt și pe acestea repede.

Lui Luci i-a placut de mine, nu că aș fi fost mare sportiv, ci pentru că îmi placea muntele, mergeam la toate concursurile și eram printre cei mai tineri dintre participanți. Aceast lucru m-a motivat, am început să mă antrenez sistematic și serios și am avut un progres uriaș, trecând la un alt nivel, cel al sportului de performanță. 

Din acel punct clubul m-a sprijinit foarte mult și nu am mai avut probleme cu echipamentul. Și am început să merg pe schiuri noi.

Prima pereche a fost un Atomic Ultimated, pe care l-am ținut câțiva ani pe perete, mergând doar la curse cu el. 

La finele lui 2014 am primit Dynastar Pierra Menta, net superior Atomicului. 

Din 2017 am revenit pe Ski Trab, de data aceasta modelul Gara LiRace, modelul usor, de buget al acestor, fiind cu vreo 40 de grame mai greu. Dacă Atomicul era prea moale, Dynastarul prea rigid, Trabul era ce trebuie. După atâția ani uitasem de ce sunt diferite Ski Trab și mult mai scumpe. Sunt din altă clasă. Eram la Bâlea cand le-am montan și le-am testat cu o coborâre directă din Șaua Doamnei spre căldarea Bâlea. Viteza maximă, talpă nouă și am prins un bulgăre întărit, deja mă vedeam în aer, resemnat, dar schiul s-a adaptat și m-a redresat. Clar are stabilitate în condițiile date, 65 la mijloc și 750 gr, mult peste celelalte modele. Imi este foarte drag acest schi, m-am bizuit pe el de multe ori și am trăit multe experiențe cu el. 

Următorul schi a fost din nou Atomic. În mod normal schiul nou îl faceam de concurs, cel care fusese de concurs până atunci îl treceam la antrenament, dar de data aceasta am trecut Atomicul direct la antrenament rămânând cu LiRace-ul la concurs.

În general am 3 perechi de schiuri ultra light, o pereche snowless, mai veche, de multe ori fără canturi, denumită și de scandal, apoi o pereche de antrenament și una de concurs.

M-am bucurat în 2019 când am auzit că firma Ski Trab va avea distribuitor și în România. Este vorba de magazinul Bike-Ski.ro din Baia Mare. M-am bucurat și mai mult când am observat faptul că aceștia se implică activ în schiul de tură românesc, prin sprijinirea competițiilor, ajutor pentru atleți și reduceri pentru practicanți. Cum întotdeauna mi-a placut acest brand, de fapt am fost fanul acestui brand, și cum Norbert, reprezentantul în România a fost foarte deschis, a mai fost nevoie doar de un pas pentru crearea unei relații de colaborare.

Astfel am avansat de la Gara LiRace la Gara World Cup și credeți-mă, nu e vorba doar despre acele 40 de grame, forma mai ascuțită în față ajută mult la întoarcerile rapide, iar stabilitatea pe coborâre directă, mult lăsat pe spate, este superioară. (tehnică specifică acestui tip de schiuri, să nu fiu interpretat greșit). Astfel Li Race-ul a trecut la antrenament și la tură, astfel pot să mă bucur mai mult de turele pe munte. Acest model îl recomand celor ce sunt interesați de greutate, dar nu se luptă cu secundele.

Pe lângă schiurile de o calitate superioră, Ski Trab fac și niște legături foarte bune. Încă de la Dynastar, 2014, am legături de la ei și am fost tot timpul foarte mulțumit. De la anul vor apărea și clapări Ski Trab, făcuți de la La Sportiva, la fel cum La Spotriva au schiurile făcute de ei. Trebuie să adăgăm faptul că și pe partea de accesorii au produse de calitate, căști, ochelari, dar mai ales îmbracăminte.

Datorită colaborării noastre cu Ski Trab România, am reușit să creăm un combinezon oficial al echipei Tabere și Circuite și să echipăm o parte dintre cei care vin la activități cu noi.

Avem mai multe planuri împreună. O parte nu am reușit să le concretizăm datorită opririi bruște ale sezonului, dar ne pregătim pentru la anul. Iarna viitoare vom organiza câteva teste ale produselor, pentru a vă convinge și voi de calitatea superioară a acestora!

Dacă ești interesat de achiziția unui echipament Ski Trab, contacteaza-mă pe email sau telefon și sigur vom gasi o variantă adaptată ție!

#Fiiinsiguranta și să ne vedem cu bine!