Mă numesc Silviu Bălan și sunt un om de munte. Vara hoinăresc munții în alergare, pe mountain-bike sau doar la pas de plimbare. De la prima ninsoare, până primăvara târziu, schiurile devin o prelungire firească a corpului meu. Competiția o ador și aceasta mă definește pe mine ca și om. Îmi doresc să-mi depășesc limitele, să cunosc cât mai mult și să mă implic în diverse proiecte cu scopul de a promova muntele și sportul. Întotdeauna îmi trasez obiective și imi creez noi vise, pentru care ulterior să mă pregatesc pentru a le îndeplini. Îmi place sa fiu înconjurat de prieteni, dar și să fiu solitar, îmi place să admir un apus de soare “sus” pe creste sau să ascult un cantec de chitară, la un foc de tabără.
Merg pe munte și fac sport de când mă știu. Părinții mei m-au educat într-un spirit montan. La 3 ani am urcat prima dată în Piatra Mare și la 11 ani am urcat în Bucegi, pe Valea Caraimanului. Cum m-am născut la poalele muntelui Piatra Mare, jocurile copilăriei mele se desfășurau pe dealuri și în mare parte în alergare. La 7 ani, tatăl meu m-a învațat să schiez, de atunci iarna este anotimpul meu preferat. In școala generală am participat la cateva crosuri, unde am avut rezultate bunicele.
La primele concursuri am început să particip pe la 11 ani, la schi alpin. Existau în Săcele și în Bunloc o serie de concursuri frumoase, care atrageau destul de mulți copii.
În liceu am practicat sport de performanță, un sport diametral opus cu alergarea, și anume, haltere. În haltere am avut performanțe bune, cu clasări pe podiumurile campionatelor naționale.
Anul 2008 a fost anul schimbărilor. Trecusem de la liceu la facultate, intrasem în CPNT (Clubul pentru Protecți Naturii și Turism) și nu mai credeam în sportul pe care îl practicam. Chiar dacă mersul pe munte era o activitate pe care o desfașuram aproape în fiecare weekend, imi doream să mă implic mai mult în această lume. CPNT-ul a fost exact ceea ce lipsea în viața mea, aici am întâlnit oameni asemănători mie cu aceeași pasiune spre munte și mișcare.
Chiar dacă nu mai vroiam să fac sport de performanță, competiția o aveam în sânge și trebuia să-mi canalizez cumva această energie. Cu CPNT-ul am participat la câteva cross-uri de 5 km în cadrul Federației Române de Turism Sportiv.
Apoi am aflat de MPC, Maraton Piatra Craiului. De aici incepe povestea mea, nu aveam nici cea mai vagă idee despre cum va fi sau ce va fi, dar suna tare bine și interesant. Eu credeam ca va fi un
concurs de mers pe munte, un fel de Carpathian Adventure, concurs la care îmi doream foarte mult sa particip.
Ca antrenament am facut creasta Fagărașului și uite așa m-am prezentat la startul MPC 2008, alaturi de 130 de participanți. Dupa ce s-a dat startul și am vazut că toți din jurul meu au început să alerge, am alergat și eu, fară să mă gândesc foarte mult, chiar dacă nu alergasem niciodata mai mult de 5 km. Ce a urmat după? Mult chin, mai ales pe urcarea spre Diana, unde m-am târât la propiu din cauza crampelor. Am ajuns cu greu la final în 6 ore și 12 minute. Primul gând a fost ca nu voi mai alerga niciodata, dar la câteva ore după concurs mi-am promis că voi participa la MPC pană la adanci batrâneți, chiar dacă voi fi un bătrânel încet, care doar se va plimba pe traseul care înconjoara Crăiasa și se va chinui să se încadreze în timpul limită.
De atunci am alergat în fiecare an la MPC si mi-am imbunatatit incontinuu timpii si clasarea.
Al doilea concurs a fost Postăvaru Night 2009, unde mi-am descoperit cea mai mare pasiune a mea, schiul de tura. Acest sport este tot ce mi-aș fi putut dori, îmbinând perfect cele mai puternice pasiuni ale mele, muntele, schiul și anduranța. În prezent practic schi-alpinism la CSAM Bucegi.
În 2009, alături de CPNT, am organizat al doilea concurs de alergare montană din România, după MPC, Maraton 7500. A urmat participarea la Carpathian Adventure cu echipa CPNT.
Performanța în alergare montană și în schi-alpinism a început odată cu intrarea mea în echipa Sponser, sub directa observație a lui Lucian Clinciu. Lucian îmi este exemplu, antrenor, sponsor, îndrumător, dar mai presus îmi este prieten. Alături de Sponser am urcat și voi mai urca pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor de la noi, dar și pe cele mai înalte vârfuri din Romania și din Europa.
Începând cu 2012 împreună cu Asociația Sport La Orice Vârstă am pus bazele unei serii de 5 concursuri care astăzi sunt consacrate în Romania.
Tot în 2012 am parcurs pentru prima dată creastă Făgărașului pe timp de iarnă, pe schiuri, alături de Lucian Clinciu, am căștigat Marathon 7500, am participat la Ultra Trail du Mont Blanc și am urcat pentru prima dată pe Mont Blanc.
În 2013 am reușit o ascensiune Fast&Light pe Mont Blanc, urcând și coborând de la bază până pe vârf în 10 ore. Cu toate acestea cea mai pură și intensa experiență pe munte am realizat-o în aprilie 2
014, când alături de Dan Andreea și Lucian Clinciu, am traversat Meridionalii cu schiurile în 9 zile.
Statutul de Carpathian Man și câștigarea acestei serii în 2013, apoi 2014-2015, mă face foarte mandru. Acest spirit îmi guverneaza viața, deciziile și mă ajută să imi doresc să fiu mai bun, să realizez mai multe lucruri și să duc o viața responsabilă, în mijlocul naturii, înconjurat de prieteni și de oamenii dragi.
Participarea la Campionatul Mondial de Sky Running, Marathon du Mont Blanc, în iunie 2014 și clasarea în elita mondială, mi-a creat noi orizonturi.
În anul 2015 am obtinut titlul de Vicecampion Național la Vertical Race în Schi Alpinism și locul II în cupa Romaniei la Schi Alpinism. Pe partea de alergare montană am câștigat prima ediție a Circuitului Carpațiilor și ca proiect, am alergat Creasta Făgărașului într-un timp record de 13 ore și 18 minute.
Din păcate, la fel ca pe munte, tot ce urcă trebuie să și coboare, astfel la finele anului 2015, m-am accidentat, fiind diagnosticat cu hernie de disc. Astfel în anul 2016, inafară MPC, nu am participat la alte curse.
Cât timp nu am putut să fiu competitiv, am pus bazele stabile ale proiectului Tabere si Circuite, initiat la finele anului 2014, dar care acum a devenit prioritatea mea numarul 1. Tot în 2016 am pus piatra de temelie a Festivalului Sport Montan Sacele, prin organizarea Bunloc Vertical Race.
În 2017 am revenit la activitatea competițională si de atunci mă împart între sportiv de performanță și ghid/instructor/organizator la TaberesiCircuite.ro, iar spre sfarsitul anului, Festival Sport Montan Sacele, imi ocupa mare parte din timp.
Scopul meu principal pe viitor este să-mi îmbunătațesc performanțele sportive, dar și să ajut la o creștere a calității și a nivelului curselor și oamenilor din România, să pot lăsa o moștenire în urma mea, generațiilor care vor urma.
Pentru aceste lucruri voi lucra în continuare să-mi imbunătațesc condiția fizică, psihică și tehnică, voi participa la curse în străinătate, fără să le neglijez pe cele din România. Mă voi implica și dedica în continuare curselor pe care le organizez sau la care sunt implicat activ din România. Voi organiza ture, cursuri și tabere, pentru însușirea și îmbunătățirea elementelor caracteristice (fizice, psihice și tehnice) în alergare montană (trail running, sky running), schi de tură (schi alpinism) și mountain bike.